Poznati profesionalni planinar Kenton Cool podelio je svoja iskustva s Mount Everesta u Victorinox radnji u Njujorku

Posebno je bilo uzbudljivo veče u Victorinox radnji u Njujorku, gde je profesionalni planinar Kenton Cool bio voditelj događaja koji su organizovali Victorinox i Outdoor Festival u poznatom Victorinox radnji  u četvrti Soho.

Ko  je Kenton Cool?

Kenton Cool jedan je od vodećih penjača i osvajača najzahtevnijih svetskih planinskih vrhova. Na vrh planine Everest popeo se čak  neverovatnih 12 puta. S planinarenjem se prvi put susreo čitajući o prvom penjanju Hillary i Norgaye na Everest u 1953. godini. Opsesiju penjanjem dodatno je razvio na fakultetu i nakon što je diplomirao preselio se u Šefild kako bi nastavio u tom pravcu.

Tokom 1996. godine doživeo je težak pad i pretrpeo lomove kostiju na obe pete. Međutim, nakon operacije i oporavka postao je još odlučniji u nameri da se vrati u penjačku formu pa se pridružio organizaciji British Mountain Guides.

Od tada se Kenton više nije osvrtao, nego je aktivno osvajao vrhove šrom sveta i pronalazio nove staze u Aljasci, Francuskoj i Indiji. U 2003. godini nominovan j je za Piolet d’Or (najveća nagrada za planinare, ) za stazu Annapurna III.

Šta ste propustili na događaju u Njujorku?

Tokom događaja održanog u Sohou, Kenton je podelio brojne inspirišuće priče povezane s doživljajima detaljno opisanim u njegovoj knjizi One Man’s Everest.

“…Tvrdim ti Ran, za čovjeka kao što si ti, penjanje na Everest neće biti problem. Na kraju, krajeva reč je samo o jednoj dugoj šetnji po snegu, što si već znao činio na polarnim ekspedicijama, samo što će ti ovaj put biti nešto strmije.”

“… Postoji zloglasni vrh u Švajcarskoj koji se zove Eiger. Planinari su opčinjeni ovom planinom još od 30-tih godina prošlog veka. To je izazov.”

Pogledajte veliki izbor Victorinox satova ovde

 

pročitaj još

18. 02. 2018.

Nova I.N.O.X. CARBON limitirana edicija

50% lakša i 5 puta otpornija od čelika, I.N.O.X. Carbon limitirana edicija satova poseduje kućište prečnika 43 mm izrađeno od karbona...

27. 12. 2017.

Sat kao ultimativni praznični poklon

Bliži se kraj godine i uveliko razmišljate šta pokloniti voljenoj osobi za Božić ili Novu godinu.

22. 12. 2017.

Victorinox MAVERICK BLACK EDITION- Zanimljiv, odlučan i pouzdan

VICTORINOX MAVERICK BLACK EDITION je instrument za savremenu funkcionalnost.

09. 10. 2017.

Sedam satova za svaku važnu životnu etapu

Postoji sat za svaku životnu fazu i jedno je sigurno-niko nikada nije zaboravio trenutak kada je dobio svoj prvi pravi sat za odrasle.

07. 09. 2017.

Victorinox AIRBOSS MECHANICAL limitirana edicija

Beskrajno plavetnilo okeana i neba inspiriali su dva nova VICTORINOX AIRBOSS MECHANICAL sata limitirane edicije...

  • Victorinox
  • Chrono Classic
  • CHRONO CLASSIC 1/100
Pogledaj